Nykyään valtavirran fantasiakirjoissa kääpiöt käyvät kievareissa ja vaeltelevat sankarit ajavat ratsain takaa örkkejä. Toisin sanoen miljöö on varsin länsimainen ja keskiaikainen mielikuvituksellisilla mausteilla. Välillä miljöö muistuttaa 1800-lukua tai viikinkiaikoja.

Sen sijaan tenguja, huli jingejä tai muita aasialaisia taruolentoja en ole tavannut, saati sitten afrikkalaisia. Minusta se on sääli, sillä näistä kulttuureista saisi hyviä mausteita kirjoittamiseen. En nyt ajattele ainoastaan niiden jumaluuksia ja myyttisiä olentoja, vaan kulttuuria ja historiaa laajemminkin.

Lisäksi huumorin lisääminen ehkäisee liikaa kaavoihin kangistumista tehokkaasti. Tosin täytyy ottaa huomioon, että kaikille kirjoittajille ja kaikkiin tarinoihin se ei sovi. Oikein toteutettuna tulokset ovat kuitenkin loistavat, kuten esim. Terry Pratchettin tuotanto osoittaa.

Kolmas mahdollisuus on hyödyntää uuskummaa. Siinä tavallisen arkisen todellisuuden rikkoo jokin outo, selittämätön fantastinen elementti. Tästä hyvä esimerkki on Shimo Suntilan Sata kummaa kertomusta.

Uuskummassa itseäni kiehtoo erityisesti ajatus sen soveltamisesta historiaan. Johonkin muuten realistisesti kuvattuun aikakauteen voisi lisätä jonkin yhden tai muutaman outouden rikkomaan illuusiota realismista. Tai sitten alkuun hyvin realistinen tarina voisi kääntyä mielikuvitukselliseksi.

Jos näistä vaihtoehdoista mikään ei innosta, viimeistään osoitteesta http://www.seventhsanctum.com/ löytyy tuoretta näkökulmaa ja inspiraatiota. Siellä on erilaisia generaattoreja, jotka luovat mm. henkilöhahmojen kuvauksia ja juoniehdotuksia. Monet näistä on suunniteltu erityisesti fantasiaa tai mangaa silmällä pitäen, mutta löytyy sieltä apua ja huvia muillekin. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa. =)