Olin keskiviikosta perjantaihin kansalaisopiston kirjoituskurssilla. Aiheena meillä oli romaanin ja novellin kirjoittaminen. Teimme paljon erilaisia harjoituksia sekä ryhmissä että yksin. Saimme neuvoja mm. dialogin ja henkilökuvauksen tuottamiseen.

Opettaja oli todella innostava. Meidän opiskelijoiden kesken vallitsi hyvä henki ja kauempaa tulleetkin pääsivät mukaan kuin olisivat tunteneet meidät ennestään. Vaikka rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että oli siellä tuttujakin paljon. No, olin käynyt jo aiemmin muutamalla saman opettajan kurssilla. ;)

Tekisikin mieli mainostaa enemmänkin, mutta en äkännyt ajoissa kysyä lupaa. Nyt tuntuu, että en voi toisen selän takana mennä kirjoittelemaan, vaikka kuinka kehuisin. No, uskokaa kun sanon, että innostavaa oli.

Suosittelen siis lämpimästi kaiken tasoisille kirjoittajille kursseja. Niissä saa elintärkeää palautetta ja pääsee näkemään, mitä kaikkia eri vaihtoehtoja kirjoittamisessa on. Jos on aloittelija, ei välttämättä vielä tiedä, mitä kirjallisuuden lajia haluaisi mieluiten kokeilla. Kurssilla niitä voi kokeilla. Opettaja myös antaa harjoitusten perusteella vinkkiä siitä, mihin kenenkin lahjat viittaavat.

Myös saman henkisten ihmisten tapaaminen kannustaa. Kirjoittamistahan sanotaan usein melko yksinäiseksi puuhaksi, eikä kaikilla ole ennestään kavereita, joilla on sama harrastus. Kursseilla tapaa helposti uusia ihmisiä. Juttelemaankin on helpompi ryhtyä, kun voi kommentoida vaikka juuri ennen taukoa tehtyä tehtävää. Sillä lailla saa kannustuksen lisäksi uusia ideoita. Joku toinen voi kertoa kirjoittavansa vaikkapa sukusaagaa. Silloin omassa päässä saattaa naksahtaa jotain kohdalleen: kyllähän meidänkin suvussa on vaikka mitä hassuja sattumuksia. Jospa kokeilisin vaihteeksi kirjoittaa niistä.

Meidänkin ryhmässä oli eri verran kirjoittaneita. Kaikki tuntuivat silti saavan kurssista paljon irti. Lisäksi monta kertaa juuri ne, jotka aina ennen oman tekstinsä lukemista sanoivat, että tämä ei nyt oikein onnistunut, saivat kehuja. Ja jos jostain tehtävästä niin kauheasti kehuja saanut, niin jostain toisesta sitten. Ainakin meidän ryhmässä pääpaino oli kokeilulla ja opettelulla eikä kilpailuasetelmissa.

Tulipas kovasti paasattua. Kurssista vain jäi niin hyvät fiilikset ja oikein pureva kirjoitusinto päälle. Tuli heti sellainen olo, että syksyllä taas kansalaisopiston kurssille pitämään hauskaa. Jos vaikka taas olisi tuttuja. =)

Menkää tekin rohkeasti jollekin lukuisista kesä- tai muista kursseista ja kokeilkaa olinko oikeassa vai ihan väärässä. (Sekin on hyvin mahdollista, ihmiset kun ovat niin erilaisia. Onneksi myös kursseja ja opettajia on erilaisia.) Olisi myös hauska kuulla sellaisten kokemuksia, jotka ovat jo käyneet jollain kirjoittajakurssilla.