hermostus.jpg

Näköjään jos kirjoittaa historiallista fiktiota, kannattaisi suunnitella tarkemmin ja tehdä taustatutkimusta etukäteen. Opin tämän kantapään kautta vähän aikaa sitten kun kirjoitin historiallista romaaniviritelmääni. Se sijoittuu jonnekin 1810-luvulle Englantiin.

Olen kirjoittanut tekstiä sitä mukaan kuin aivoistani pursuaa ideoita. Sitten kompastuin ehkä sivun tai vähän yli matkalla vaikka mihin ongelmaan. Piti nimetä sivuhenkilöitähenkilöitä, etsiä alue, jossa Lontoossa voisi sijaita molly house (kapakka, jossa homot tapasivat toisiaan) ja päättää päähenkilön kotiosoite.

Siis ei kun googleen. Sieltä tietysti löytyy vastaus melkein kaikkeen. Lisäksi 1810 luvun tienoilta Englannista (regency-ajasta) löytyy paljon tietoa netistä. Monet englannin kieliset foorumit ja yksittäiset bloggaajat ovat selvitelleet asioita korttipeleistä politiikkaan.

Ongelmana on löytää se oikea hakusana, joka avaa aarrearkun. Välilä se on tuskan takana. Hiki kihoaa otsalle ja tekee mieli alkaa parkumaan tai heittää tietokoneella vesilintua. Varsinkin, kun tuntuu, että vähän väliä saa uudestaan sukeltaan nettiin.

Toivottavasti te kanssakirjoittajat olette olleet viisaampia. Sillälailla säästytte monelta hamilta ja hermojen katkeamiselta. Minulle taitaa olla vähän myöhäistä tämän projektin kohdalla. Seuraavalla kerralla kyllä harkitsen kahdesti ennen kuin aloitan.

Nyt aion tehdä sillälailla, että ensimmäisestä versiosta saa tulla surkea ja epälooginen reikäverkko, sitten jälkeen päin tarkistan ja korjaan. Se on kyllä vaikeaa, koska sisäinen kriitikko vaatii ainakin pyrkimystä valmiiseen tekstiin. Pitää vain yrittää saada estot pois. Oksentelen siis jatkossa paperille. Ehkä kehtaan jopa laittaa tänne jonkun näytepalan. Jos se vaikka rohkaisisi muita prosessikirjoittajia laskettelemaan ensimmäisen version täysin vapaalla.