Hei kaikki. Anteeksi kun olen viime aikoina julkaissut epätasaisemmin kuin alkuun. Tarkoitushan on, että viikon ensimmäinen postaus tulisi aina keskiviikkona ja toinen lauantaina tai sunnuntaina. Nyt olen lipsunut aikataulusta. Siihen on syynä ihan tavallinen laiskuus ja ensin loma ja sitten superväsymys, joka tuntuu vievän kaikki voimani. Yritän jatkossa parantaa tapani, mutta varoitan, että ainakin ensi viikolla on vielä olemassa vaara, että postaukset tulevat myöhässä. Älkää siis säikähtäkö, että olen kadonnut jonnekin, jos minusta ei normaaleina päivinä kuulu mitään. Olen vain unilla. ;)

On minulla oikeaa asiaakin. Tulin ajatelleeksi, että muillakin kuin minulla saattaa olla aikoja, jolloin kirjoittaminen ei syystä tai toisesta onnistu tai pitää pitää lomaa. Kaikkihan tietävät, että luovaatyötä tekevän pitää välillä pitää taukoja. Muuten ideat katoavat. Yksilöllistä on sitten kuinka usein ja pitkiä taukoja pitää pitää. Samoin yksilöllistä on myös se, miten paljon etäisyyttä luovuuden käytöstä pitää ottaa. Toiset haluavat tehdä esim. puutarhatöitä ja unohtaa kirjatkin hyllyyn. Toisille taas riittää, että itse ei kirjoita, mutta toisten kirjoittamien teosten lukeminen taas rentouttaa. Minä luen mielelläni ja teen käsitöitä.

Nyt jos joku sitten sanoisi meille, että meneepä hyvää kirjoittamisaikaa hukkaan, voimme vastata, että kun teemme kaikkea ihan muuta alitajunta työstää meille uusia mahtavia kirjoitusideoita tai ratkaisuja vanhoihin pulmiin. Sitten kun olemme taas valmiita jatkamaan, ne pulpahtavat mieleen ja paperille.

Lukeminen taas kaikkien kirjoitusoppaiden mukaan parantaa kirjoitustaitoja. Niissä tietysti kehotetaan lukemaan ajatuksella ja analysoiden. Minusta kuitenkin myös rento "huvilukeminen" auttaa. Mieleen jää ilman yrittämistäkin hyviä sanontoja tai kiinnostavia näkökohtia. Myös omiin henkilöhahmoihin voi saada ideoita ja inspiraatiota muilta.Tämä onnistuu etenkin silloin, jos lukemisen alla oleva kirja on mahdollisimman lähellä omaa lajityyppiäsi ja tyyliäsi. Toki aina toimii myös käänteinen oppimen eli noin minä en ainakaan tee -ajattelu.

Sitten kun tuntuu, että loma on tehnyt tehtävänsä, voi aloittaa pienillä matalankynnyksen luovuusharjoituksilla. Näitä voi myös käyttää, jos kyseessä on pelkkä laiska-Jaakon karkotus. Näitä harjoituksia löytyy paljon kirjasta The Writer's Idea Book 10th Anniversary Edition: How to Develop Great Ideas for Fiction, Nonfiction, Poetry&Screenplays (Jack Heffron). Kirja maksaa Amazonissa Kindle-versiona 12,39 dollaria ja Adlibriksessä  paperiversiona 15,50 tai 34,10. Siinä on yli 800 kirjoitusideaa. Siinä on viisi osaa: Kuinka löytää ideoita, kuinka tutkia ideoita, kuinka löytää ideoille muoto, ideoiden arvioiti ja parempia ideoita. Jokaisessa luvussa on pienempiä alalukuja, joihin kuuluu pieni johdanto ja sen jälkeen tulevat harjoitukset.

Olen Itse pitänyt tavattomasti tästä kirjasta. Nytkin aloin heti inspiroitua, kun avasin kirjan vanhan merkkini kohdalta. "Writing about favorites can be a way to see yourself from an oblique angle, or trough the filter of an objective thing, so that you might better understand yourself. Anna Quindlen for example, begins an essay with the sentence "I was a Paul girl," meaning that, as a young girl, her favorite Beatle was Paul McCartney." Esseen pointti on, että Paul McCartneystä tykkäsivät tietyntyyppiset tytöt, jotka erosivat toisista Beatlesin jäsenistä tykänneistä tytöistä. Minä taas rupesin heti miettimään, että voisin aloittaa esseen: Olin hevostyttö tai olin Dumas-tyttö. (Tykkäsin kauramoottoreista ja Alexandre Dumas vanhemman kirjoista.)

Jos ette halua rynnätä kirjakauppaan, voitte myös etsiä netistä hakusanalla writing prompts (kirjoitusharjoituksia). Myös jo aiemmin suosittelemastani Seventh Sanctumista löytyy kirjoitusharjoituksia ja kaikkea siihen liittyvää. Lisäksi kannattaa kokeilla suositeltuja linkkejä. Toki kannattaa etsiä myös suomeksi. Tuloksia vain löytyy aika vähän. Tässä on yksi niistä: http://sanarkia.blogspot.fi/2013/10/luovan-kirjoittamisen-vanha-koira.html

Toivottavasti teille ei tullut lukiessa liian hiki. Innostuinkin kirjoittamaan yllättävän pitkälti. XD Nyt menen antamaan aivoille lepoa ja kehittelemään ideoita. Nähdään ensi viikolla.