kaipausmiellekartta.jpg

Nyt ajattelin, että harjoiteltaisiin valitun teeman käsittelyä. Yleensähän nämä viikon kirjoitusideat ovat olleet hyvin juonipainotteisia. Silloin keksitään ensin juoni ja mietitään, minkä teeman se tuo mukanaan. Nyt lähdetään liikkeelle toisin päin. Ensin on teema ja sitten suunnitellaan siihen parhaiten sopivat henkilöt ja teemaa tukeva ja esittelevä juoni.

Mitä siis haluaisit sanoa kaipauksesta? Ehkä mielessäsi on tietynlainen kaipaus: rakastetun kaipuu, oman lapsen kaipuu, kuolemankaipuu tai kaipaus menneeseen kesään. Vaikka tässä tuli mainittua isojakin asioita, voit tehdä tämän harjoituksen kepeästäkin aiheesta. Kaikilla meillä on unelmia, joiden toteutumista kaipaamme.

Etenkin jos tuntuu vaikealta miettiä, mitä kaikkea valitsemasi kaltaiseen kaipaukseen voisi liittyä, kannattaa tehdä miellekartta. Siihen voi vapaasti kerätä kaiken, mitä asiasta tulee mieleen. Vasta myöhemmin nämä asiat laitetaan varsinaiseen järjestykseen. Jotain jää ehkä ylikin, mutta se ei haittaa. Pääasia on alkuun pääseminen.

Sitten voi miettiä, minkälaiset henkilöt kuvaisivat teemaa parhaiten. Jos mietitään vaikka rakastetun kaippuuta, täytyy henkilön olla parisuhteessa tai ainakin haluta sellaiseen. Millainen tuo parisuhde on, riippuu siitä, mitä haluat sanoa sen kaipaamisesta. Esim. vasta alkanut kiihkeä parisuhde soveltuu hyvin sen kuvaamiseen, kuinka ei malttaisi olla hetkeäkään erossa.

Myös juonen tulee tukea teemaa. Esim. jos haluat sanoa positiivisia asioita, on onnellinen loppu helpoin valinta ja toisin päin. Totta kai kaavoja voi myös rikkoa. Silloin syntyy mielenkiintoista tekstiä. Tässä on vain vähän alkusysäystä luovuudelle. Hyviä kirjoitushetkiä!