Italo-Calvino.jpg

Yksi lempikirjailijoistani on Italo Calvino. Tällä kertaa inspiroiduinkin hänestä ja muista postmodernin romaanin taitajista. He vetoavat omituiseen mielikuvitukseeni ja huumorintajuuni. ;)

Muistin virkistykseksi: postmoderneissa romaaneissa suositaan mm. metafiktiota (teoas tiedostaa oman sepitteellisyytensä), parodiaa, pastissia, intertekstuaalisuutta, ironiaa, näkökulmien moninaisuutta, sirpaleisuutta ja leikillisyyttä. Usein myös historiallisia tyylilajeja tai genrejä yhdistellään vapaasti. Lisää tietoa löytyy Wikipediasta.https://fi.wikipedia.org/wiki/Postmoderni_kirjallisuus

Valitse näistä kirjallisista keinoista yksi tai useampi sen mukaan, mikä sopii tekstisi teemaan ja vaikutelmaan, jonka haluat lukijalle antaa. Kannattaa rohkeasti kokeilla vieraammiltakin tuntuvia tyylikeinoja. Tämän tarkoitushan on harjoittelu, vaikka nyt kuuluisuuksien jälkiä seurataankin. ;) Ei kannata oppia huonoilta, vaan parhailta. Ehkä meistäkin tulee jonain päivänä yhtä hyviä, jos vain ensin harjoittelemme ahkerasti. =)

Ajattelin, että nyt voitaisiin kirjoittaa kirjailijasta, joka muuttaa pienelle paikkakunnalle kirjoittamaan keskeneräistä romaaniaan. Naisella on vaikeuksia saada juoni kulkemaan, siksi hän toivoo ympäristönvaihdoksen auttavan. Sitten kirjailija kohtaa miehen, joka muistuttaa hänen teoksensa päähenkilöä hämmästyttävän paljon. Kirjailija tulee luonnollisesti uteliaaksi ja alkaa tehdä tuttavuutta. Mies inspiroi kirjailijaa ja hän pääseekin uuteen vauhtiin. Samalla tosielämä alkaa yhä enemmän  myötäillä kirjailijan kirjoittamaa juonta. Tosi ja fiktio sekoittuvat  ja alkaa olla vaikeaa erottaa, kumpi edelsi toista.

Kirjoituksen rakenteesta sen verran, että välillä se voisi sisältää pätkiä kirjailijan keskeneräisestä teoksesta ja välillä itse tarinaa. Näin todellisuuden ja fiktion sekoittuminen tulisi hyvin esille. Toki muunkinlainen rakenneratkaisu käy. Käytä ihmeessä sitä, jos sinulla on hyvä idea. =)

Kuinka kaikki päättyy? Miksi mies muistuttaa niin paljon keskeneräisen kirjan päähenkilöä? Muokkaako fiktio todellisuutta? Saako kirjailija teoksensa valmiiksi? Ja mihin muihin kysymyksiin haluatkaan vastata?