Runon puhuja on verrattavissa proosan kertojaan. Jos runo on kirjoitettu yksikön ensimmäisessä persoonassa, kutsutaan sitä runon minäksi tai lyyriseksi minäksi. Selvää  on, että kyseessä ei ole runon tekijä, vaan fiktiivinen hahmo, jonka ilmaisua runo on.

Tässä harjoituksessa luomme ensin runolle puhujan. Tarkoituksena on harjoitella selkeästi itsestä poikkeavan runon puhujan rakentamista. Siksi teemmekin ensin runon puhujan samaan tapaan kuin proosassa luodaan henkilöhahmoja. Päätämme puhujan sukupuolen, iän, ammatin, harrastukset ja niin edelleen. Samalla kannattaa kuitenkin pitää mielessä, mitä tämä runon puhuja voisi sanoa, eli mikä tulisi olemaan runon teema. Esimerkiksi pyöreitä täyttävä keski-ikäinen runon puhuja voisi potea ikäkriisiä, joka sitten olisi runon teema.

Jos tämä tuntuu vaikealta, kannattaa ottaa rennosti ja luoda useampi kiinnostava henkilö. Niistä voi sitten rauhassa valita sen, jolla tuntuu olevan kaikkein mielenkiintoisinta sanottavaa. Tällä menetelmällä saattaa syntyä yllättävän hyviä tuloksia. Jos taas tuntuu, että ei oikein sujul, älä masennu. Kaikki kirjoittaminen vaatii harjoittelua, eivätkä kömpelöiltä tuntuvatkaan tuherrukset mene hukkaan. =)