20150607_124225.jpg

 

Joskus tapahtuu yllättäviä asioita. Kirjoitin viimeksi siitä, millainen kirjoittaja olen. Sitten luin Nicolas Barreaun romaania Rakkausromaanin resepti. Mitäpä minä sieltä löysin: kuvauksen kirjailijatyypeistä sivuilta 88 ja 89.

Barreaun sankari pohtii kohdassa, mistä kirjailijat saavat ideansa. Sitten hän esittelee teoriansa kolmesta kirjailijatyypistä: ne, jotka kirjoittavat itsestään; ne, jotka keksivät tarinoita ja "impressionistit kirjailijoiden joukossa". Viimeiseen ryhmään kuuluvat ne ihmiset, jotka saavat innoituksensa ympäröivästä elämästä. He kulkevat muistikirjat kädessä ja sulauttavat sitten poimimansa todellisuuden palaset osaksi teoksiaan.

Minusta on kuitenkin olemassa vielä neljäskin ryhmä. Tosin se muistuttaa kovasti kolmatta ryhmää. Sen jäsenet ottavat inspiraationsa lukemastaan fiktiosta ja muusta kulttuurista. He muokkaavat jo olemassa olevien tarinoiden elementeistä uusia. He ovat ikään kuin kirjallisuuden kollaasitaiteilijoita tai savenvalajia. Heidän käsissään alkuperäisistä osista tulee jotain ihan muuta.

Minä kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään. Mielestäni siinä ei ole mitään pahaa, kunhan muistaa aina kunnioittaa toisten oikeuksia omaan työhönsä. Suoraan ei saa koskaan kopioida. Jos myös lainaa jotain tunnistettavaa piirrettä, vaikkapa henkilöhahmoa sellaisenaan, on kysyttävä lupa.

Ehkä tekin tunnistatte itsenne jostain näistä ryhmästä tai vaikka kaikista. Elämä kun ei koskaan ole niin suoraviivaista. Silti me rakastamme toisinaan luokittelua. On mukava ajatella kuuluvansa johonkin ryhmään. Lisäksi me suomalaiset olemme tavattoman kiinnostuneita siitä, mitä muut ajattelevat meistä. Ehkä muistattekin vanhan vitsin siitä, millaiset tutkielmat ranskalainen, suomalainen ja saksalainen tekivät norsusta. Ranskalainen kirjoitti pitkän teoksen nimeltä Norsujen rakkauselämä, saksalaisen 300-sivuisen tutkielman nimi oli Johdatus norsuihin, osa I ja suomalaisen taas Mitä norsu ajattelee minusta?

Toisin sanoen laittakaa rohkeasti kommenttia. Ei nyt tosin tarvitse kirjoittaa, mitä ajattelette minusta. ;)Laittakaa vaikkapa viestiä siitä, mitä ajattelette näistä kirjoittajatyypeistä ja oletteko lukeneet tai kuulleet vastaavia jaotteluita. Sivistytään yhdessä!