20150715_211421%5B1%5D.jpg

Löysin uuden erinomaisen lähdekirjan keskiajan Suomesta kirjoittamiseen. Se on Ilari Aallon ja Elina Helkalan Matkaopas keskiajan Suomeen (2015 Atena Kustannus Oy). Ostin itselleni kappaleen Suomalaisesta kirjakaupasta 34,95 eurolla.

Mainostauko ohi eli varsinaiseen asiaan. Viikon kirjoitusideana on kirjoittaa johonkin keskiajan (n. 1100-n.1500 luvun alku) kaupunkiin markkinoille sijoittuva tarina. Valitse päähenkilösi. Onko hän varakasporvarisemäntä, kalakauppias vaiko kenties palvelustyttö asioilla? Entäpä mikä on tilanne onko kyseessä turkishuijaus,  tanssivan karhun karkaamisyritys, vaiko kahden nuoren ihastuminen? Kuvaile myös mitä markkinoilla myydään ja mitä siellä voi nähdä kuulla ja haistaa. Usein markkinoilla on musiikkia, siellä voi olla saarnaava munkki tai ehkäpä siellä esitetään mysteerinäytelmää. Mitä isompi kaupunki, sen isommat ja vilkkaammat markkinat. Kaikkein suurimmat ovat Turussa.

Tässä on hyvä tilaisuus harjoitella tiedon ujuttamista kertomukseen. On hyvä muistaa, että kaikkea keskiajan ihmiselle liian ilmiselvää ei välttämättä kannata mainita, ainakaan samassa lauseessa. On hyvä myös välttää kömpelöitä puheenvuoroja tyyliin: - Onpa hyvä, että asun näin lähellä Turkua. Täällä ovat suosituimmat markkinat. Seuraavaksi suosituimmat pidetään Torniossa.

Kuulostaako monimutkaiselta vai itsestään selvältä? Riippuu varmaankin siitä, miten paljon ja millaisia tekstejä olette tehneet. Jos tuntuu vaikealta, ei kannata kuitenkaan murehtia. Kaikki taito tulee harjoituksen myötä. Ja tärkeintähän loppujen lopuksi kaunokirjallisuudessa on idea, se jokin hieno asia, jonka haluat välittää lukioille, eikä kaunokirjallinen kikkailu tai tietomäärä aikakaudesta. Kirjoittamisen iloa!