Piilukkofantasia

Piilukkofantasia (flintlock fantasy, myös gunpowder fantasy tai muskets and magic) on Wikipedian (https://en.wikipedia.org/wiki/Historical_fantasy) mukaan historiallisen fantasian alalaji. Historiallinen fantasia taas on fantasialaji sekä samalla historiallisen fiktion laji, joka sisältää fantastisia elementtejä, kuten esimerkiksi lohikäärmeitä tai muita keksittyjä olentoja. Suurin osa historiallisesta fantasiasta saa inspiraationsa 1900-lukua aiemmista aikakausista.

Historiallinen fantasia lähestyy kysymystä historiallisten ja maagisten elementtien suhteesta useimmiten yhdellä neljästä tavasta:

  1. Myyttiset oliot, magia tai muut yliluonnolliset elementit ovat osana tavallista maailmaa, mutta suurin osa ihmisistä ei tiedä tätä. Tämä muistuttaa hyvin paljon ”nykyfantasiaa” (contemporary fantasy) ja usein myös salaisen historian trooppia. Toinen vaihtoehto on, että magia on jättänyt tai vaikuttaa jättäneen teoksen maailman ja se on muuttunut meidän tuntemamme kaltaiseksi.
  2. Vaihtoehtohistoria eli jokin historiallinen tapahtuma, joka on mennyt erilailla, on muuttanut merkittävästi teoksen nykyisyyttä tai menneisyyttä.
  3. Tarina tapahtuu sekundäärisessä maailmassa (keksitty maailma, jolla ei ole suoraa yhteyttä meidän maailmaamme), joka ei yhdistele maantieteellisiä ja historiallisia yksityiskohtia miten sattuu, vaan viittaa selkeästi tunnettuun paikkaan/paikkoihin ja aikakauteen. Tätä lähestymistapaa on kuitenkin vaikea erottaa muista, koska useimmat fantasiakirjat saavat inspiraationsa todellisista tapahtumista.
  4. Tarina sijoittuu tiettyä historian aikakautta muistuttavaan keksittyyn maailmaan, joka ei kuitenkaan elä juuri tuota todellista aikakautta.

Itse Piilukkofantasia yhdistelee eeppisen fantasian (eeppisesti eli laveasti kerrottua fantasia, jossa tapahtumat vyöryvät mahtipontisesti, juoni on pitkä ja monimutkainen sekä teemat elämää suurempia) elementtejä kivääreihin ja rautateihin. Maailman teknologia vastaa suurin piirtein 1600-1800 -lukujen teknologiaa. Usein mukana ovat todellisen maailman keksinnöistä esim. höyryvoima, lennätinteknologia ja joissain tapauksissa varhaiset puhelimet ja polttomoottorit.

Piilukkofantasia muistuttaakin Steampunkia ( 1800-luvun lopulle sijoittuvaa fantasiaa, jossa on tavallisimmin höyryvoimaa ja kellokoneistoihin perustuvia keksintöjä). Näiden kahden ero on lähinnä siinä, että steampunkissa on tyypillisesti mielikuvituksellisia keksintöjä, kun taas piilukkofantasiassa keksinnöt ovat enemmänkin todellisuuspohjaisia.

Toisaalta, Derek Dyce kuvailee artikkelissaan Flintlock fantasy (http://contentinfantasy.blogspot.fi/2013/05/normal-0-microsoftinternetexplorer4-in.html) osan piilukkofantasiaa muistuttavan enemmänkin elokuvaa The Pirates of the Caribbean tai Robert E. Howardin luomaa myöhäisen 1920-luvun ja 1930-luvun pulp-kirjallisuusklassikko Solomon Kanea. Nämä esimerkit sijoittuvat meidän maailmaamme toinen 1600-luvulle ja toinen 1700-luvulle. Lisäksi niissä on magiaa, mielikuvituksellisia olentoja, piilukkopistooleita, musketteja, pistomiekkoja ja tikareita.

Koko alalaji on melko uusi,  mutta Wikipedian mukaan se kasvattaa suosiotaan. Ainakin se tuntuu minusta tuoreelta, mielenkiintoiselta ja ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta. Derek Dyce huomauttaa, että sodankäynti on muuttunut ja muuttaa siten koko alalajiin soveltuvaa maailmaa. Lisäksi uutta on teollistunut yhteiskunta massatuotantoineen ja uusine ongelmineen ja yhteiskuntaluokkineen; riippuen tietysti siitä, miten tarkasti haluaa seurailla meidän maailmamme kehityskulkuja. Hiilestä kun pääsee jopa saastumiseen ja kaupungistumiseen, jos haluaa.

Eli tässä on kai tämän koko pitkän esittelyn pointti sokerina pohjalla. On ilmestynyt uusi fantasian laji, joka tarjoaa uusia mahdollisuuksia. Kaikki fantasiasta kiinnostuneet siis kokeilemaan kuinka se sujuu tai muuten vain tutustumaan lukemalla. =)