troopit.jpg

Kerronnan troopit ovat kirjallisuudessa toistuvia juonellisia rakenteita. Jokaisella kirjallisuuden lajilla on omat trooppinsa. Esimerkiksi muutamia romanttisen fiktion trooppeja ovat onnellinen loppu, vahinkoraskaus ja ystävistä rakastavaisiksi.

Yleensä kirjoittajat käyttävät näitä trooppeja siinä mielessä, että he haluavat välttää niitä parhain mahdollisin tavoin. Eri lajityyppien trooppeja löytyy kuitenkin netistä pitkät listat. Kuinka siis välttää niitä kaikkia?

Näin ei olekaan pakko tehdä. Trooppeja voi myös yhdistellä tarkoituksella. Miltä kuulostaisi seuraava romanttinen yhdistelmä: puumanainen, vihollisista rakastavaisiksi, kiristys, urheilija, järjestetty avioliitto, valekihlaus, armeija, tien päällä ja play boy. Ehkäpä joku toinen yhdistelmä olisi vielä kiinnostavampi.

Trooppeja voi yhdistellä myös yli lajirajojen. Esimerkiksi scifitroopit jumalankaltaiset avaruusoliot, vaihtoehtoinen maailmankaikkeus ja supervoimat voisi yhdistää rikostrooppeihin amatöörietsivä, poliisilaitos protokolla, kaikki ovat epäiltyjä, murhaajan bluffaaminen ja piileskelevä pahis. Tottakai risteytettäviä lajeja voi olla useampia, eikä niiden tarvitse olla kirjallisuustrooppeja. Tv-troopit käyvät aivan yhtä hyvin.

Tässä puuhassa tarvitaan vain lista troopeista ja mielikuvitusta. Kannattaa kokeilla! Ehkä joku teistä onkin jo käyttänyt tätä menetelmää. Kertokaa siinä tapauksessa minullekin.